Monika Ahlberg

Monika Ahlberg  - Med kärlek som ledstjärna

“Glöm inte kärleken i vad du än gör”, hälsar Monika när vi frågar efter hennes livsmotto. 

Och kärlek till recept och utformning hittar man verkligen i Monikas vackra kokböcker. Monika har givit ut hela 23 kokböcker sedan hennes första och fortfarande bästsäljare Rosendals Trdägårdscafé utgavs i första upplagan 1994. Genom Medelhavsinspirerade recept, underbara foton och spännande formgivning väckte boken enorm uppmärksamhet och blev startskottet för den kokboks-boom som vi ser ännu idag. 

 

Visste du förresten att det numer ges ut ca 500 kokböcker i Sverige per år? Otroligt eller hur? Och Monika berättar i samtalet med Anna Frick och Anna Bril om hur hon varit med och förändrat hela branschen alltifrån inspirationen till sin första kokbok som hon fick på hotellet Colombe D’Or på franska Rivieran i början av 90-talet. 

 

Vi får också ta del av hennes favoritrecept, Monikas basilikasås - “en ljuvligt vacker, grön sås”.  - “Har du en flaska av Monikas basilikasås hemma så kan du bjuda vem som helst på middag.” Receptet avslöjar Monika i avsnittet.  

 

Monika som har ett förflutet som dansare och även skådespelare berättar historien om hur hon snubblade in på allt som har med mat och bakning att göra. Hon brukade åka förbi Rosendals Trädgårdscafé och vid ett tillfälle blev hon tillfrågad om att hjälpa till och på den vägen är det. 

 

Numer driver Monika den populära restaurangen på Thielska Galleriet i Stockholm som fått flera utmärkelser såsom Måltidsakademien och Gourmand World Cookbook Awards och senast en 1:a plats i kategorin favoritrestaurang av Stockholms muséer. 

 

Nästa projekt som vi väntar på med spänning blir Monikas Taverna nere på Solkusten i Marbella, Spanien och såklart är hon även på gång med nya kokböcker. Stay tuned!

Följ Monika i sociala medier. Hon rekommenderar särskilt sitt Instagramkonto där hon lägger upp nya recept hela tiden. 

 

Facebook: https://web.facebook.com/MonikaAhlbergsmat

Instagram: @monikaahlberg https://www.instagram.com/monikaahlberg

 

Hemsida: https://www.monikaahlberg.com/

 

Rosendals Trädgårdscafé på Adlibris: https://www.adlibris.com/se/sok?q=rosendals+tr%C3%A4dg%C3%A5rdscaf%C3%A9

SWEA-Poddens Team i detta avsnitt:

Intervjuare: Anna Gusavsson Bril och Anna Frick

Redigerare: Stina Bergh Palo

Share | Download(Loading)
Podbean App

Play this podcast on Podbean App